utorak, 11. srpnja 2017.

Ljetne aktivnosti

Tijekom ljetnih mjeseci bavili smo se uspostavom "Učionice budućnosti" u našoj školi.

Počeli smo pisati plan i projekt što je sve potrebno za uspostavu jedne takve moderne učionice i osmislili smo suradnju s lokalnom zajednicom, prvenstveno Općinom Strahoninec kako bi nam u tome pomogli.

Osim toga, istražili smo tržište uređaja za primjenu u nastavi i pronašli nekoliko modela tableta i laptopa koji bi mogli dobro funkcionirati u našem kontekstu. Kontaktirali smo nekoliko poznatih marki uređaja za savjet i podršku.

U srpnju smo tako dobili priliku se sastati s predstavnikom Acer Hrvatska koji nam je dao tri modela uređaja na korištenje i probu.


Oduševio nas je Acer Travel Mate Spin B1, novi model laptop-tableta vrlo robusne građe, koji je čak i otporan na vodu i obložen materijalom koji štiti od udaraca. Radi u Windows okruženju što je idealno za učenike jer se mogu ulogirati svojim Microsoft računom i s lakoćom koristiti uređaj. Zaslon veličine 13" odgovara radu na tekstu, ali i s multimedijom što je odlična prednost. Cijena je nešto veća, ali to kompenzira boljim performansama i garancijom. Jedini minus koji smo mi mogli pronaći jest što nema stražnju kameru, pa se ne mogu koristiti AR aplikacije ili npr. snimati QR kodovi kao na klasičnom tabletu. Tipkovnica je spojena s ekranom, a može se zakretati 360° te tako uređaj pretvarati iz laptopa u tablet. Uređaj je nešto teži zbog robusne strukture, ali svakako praktičan za učionicu kakvu mi imamo u planu, a to je mjesto gdje se laptopi i tableti posuđuju i nose u različite razrede.

Acer Travel Mate Spin B
Drugi uređaj koji smo isprobali je Acer One 10 laptop tablet s potpuno odvojivim zaslonom od tipkovnice, također radi u Windowsima. Zaslon je nešto manji od prethodnog Travel Mate, ima 10" koje jako dobro nosi. Naime, za rad na tekstu i multimediji odlučan je, a učenici mogu raditi i u paru i još uvijek imati jasan pregled prikaza i teksta. Zahvaljujući manjim dimenzijama, uređaj je lako prenositi i mnogo je lakši, posebice ako se potpuno odvoji od tipkovnice te se koristi kao tablet. Ima dvije kamere, prednju i stražnju te omogućuje rad na različitim AR i VR aplikacijama. Spada u srednji cijenovni razred te je performansama sličan dobrom laptopu za osnovnog korisnika koji radi na tekstu, internetu i multimediji.


Treći uređaj jest klasični Android tablet, Acer Iconia One 10, vrlo lagan, tanak i praktičan, s dvije kamere i odličnim performansama. Ovaj uređaj je bio najjeftiniji od koje smo isprobali i vrlo intuitivan, pogodan za mlađi uzrast učenika koji možda nemaju potrebe raditi na duljinu tekstovima.

Nakon 15 dana probnog korištenja, odlučili smo zatražiti ponude za Acer One 10 jer cijenom i performansama najviše odgovara našem budućem radu u "Učionici budućnosti". Veselimo se narednoj školskoj godini!

Nema komentara:

Objavi komentar