nedjelja, 19. ožujka 2017.

Zdravi učitelji - zdrava škola

Učitelj Siniša Trajbar boravio je tjedan dana u Španjolskoj u sklopu KA1 projekta i u svrhu stručnog usavršavanja na temu "Zdravi učitelji - zdrava škola".Teme kojima su se nastavnici bavili na tečaju su:
  • Povećavanje fizičke aktivnosti i smanjivanje vremena sjedenja u školske djece
Organizatori tečaja, Finci, prezentirali su nacionalni projekt osmišljen s ciljem povećavanja fizičke aktivnosti i smanjivanja vremena sjedenja u školske djece. Naziv projekta je "Finske škole u pokretu" (engl. Finnish Schools on the Move), a cilj mu je uspostaviti kulturu aktivnog kretanja u finskim školama. Škole koje sudjeluju u tom programu provode vlastite individualne planove za povećanje fizičke aktivnosti tijekom školskog dana. Program je jedan od ključnih projekata u polju znanja i obrazovanja programa finske vlade. Cilj vlade je da se projekt proširi diljem Finske i da se osigura barem jedan sat fizičke aktivnosti svakoga dana. Više o projektu pogledajte na YouTube:


  • Zdravlje i zdrava prehrana
Nastavnici su naučili što je zdrava prehrana i kako sastaviti zdrav jelovnik. Tako na primjer, promjenom ishrane na bolje možemo doprinijeti cjelokupnom zdravlju organizma, ali to je ujedno i prilika isprobati nove hrane i načine pripreme hrane. Zdravija prehrana može biti lagana, uzbudljiva i jeftina i ukusna za sve. U početku je potrebno krenuti s jednostavnim izmjenama i postupno mijenjati ishranu na dnevnoj bazi, a zatim se toga pridržavati. S vremenom, primijetit ćete da izgledate i da se osjećate zdravije, a time će se poboljšati kvaliteta života. Hrana za dulji i zdraviji život nalazi se u ovom YouTube videozapisu:  • Kako spriječiti "burn-out" učitelja
"Burn-out" sindrom kažu da je bolest modernog društva. Kod učitelja, Predstavlja psihofizički odgovor na pojačan stres na radnom mjestu, a može se pojaviti različito u različitih ljudi. Kod učitelja se može spriječiti vodeći računa o prioritetima, dobrom planiranju, znati kako reći "Ne", pravilnom postavljanju ciljeva, tjelovježbom i zdravom prehranom te pozitivnim razmišljanjem, kao u ovom videozapisu:


Na kraju tečaja, sudionici su dobili certifikat o sudjelovanju:Nema komentara:

Objavi komentar