petak, 10. svibnja 2019.

Obilježen Dan Europe

10. svibnja 2019. učenici OŠ Strahoninec sudjelovali su u proslavi Dana Europe na Trgu Republike
u Čakovcu u organizaciji Europe Direct Čakovec. Cjelokupan događaj popratila je i Međimurska županija, a bio je zamišljen za 9. svibnja, da se u gradu postavi Europsko selo – štandovi s državama EU, međutim zbog lošeg vremena odgođen je za dan kasnije. To se pokazalo odličnom odlukom, jer smo imali prekrasan sunčan dan i uz to mnoge posjetitelje i lijepe fotografije događaja. Učenici srednjih i osnovnih škola imali su zadatak istražiti i predstaviti jednu državu članicu po vlastitom odabiru. Cilj je bio motivirati mlade na učenje i istraživanje o državama članicama, a ujedno im i omogućiti da praktično primjene svoje stečeno znanje.

U OŠ Strahoninec bavimo se provedbom europskih projekata od 2010. godine kroz eTwinning, a od
2012. godine putem Comenius i Erasmus+ programa Europske unije. Zahvaljujući tim programima, naši su učitelji i učenici imali prilike posjetiti mnoge EU države, a one za koji su pokazali najveći interes, odabrane su za predstavljanje na štandovima u gradu. Odabrali smo Finsku, koju smo posjetili 2012. godine u Comenius projektu „Unity through Diversity“ i 2017. godine stručnim usavršavanjem u KA1 Erasmus+ projektu „Korak do škole budućnosti“. Štand su pripremali učenici 6.a i 6.b razreda uz mentoricu Teu Horvatić. Učenici 7.a i 7.b razreda su s mentoricom Tamarom Vidović odabrali su Portugal u koji se spremaju naredni tjedan u sklopu Erasmus+ KA2 projekta „Our Heritage is Our Treasure“, a kojeg su učitelij imali prilike posjetiti prethodnih godina u
navedenom Comenius i Erasmus+ KA2 projektu „Numeracy@English“.

Za štand pripremili smo prezentaciju o Finskim školama sa fotografijama iz posjete Finskoj 2012:


Učenici su istraživanjem prikupili mnoge podatke i fotografije koje su odlučili prikazati plakatima i izložbenim materijalima na štandu. U pomoć su im učiteljice donijele suvenire iz navedenih država, a bilo je tu tradicionalnih finskih i portugalskih slastica, prezentacija, QR kodova i poklona za prolaznike koje su izradili sami učenici: bookmarks, zastavice, suveniri. 




Svi smo naučili nešto više o europskim kulturama, državama Finskoj i Portugalu, njihovoj kulturi, jeziku, poznatim osobama i o svemu naučenome govorili smo s posjetiteljima na štandovima. Najatraktivnije za novinare bilo je brojanje na finskom, čime se naši učenici mogu pohvaliti uz poznavanje boja i dana u tjednu na finskom jeziku.  U nastavku donosimo fotografije događaja i zahvaljujemo svima na trudu i radu!








Događaj je bio i medijski popraćen:
- Međimurske novine
- HRT: Regionalni dnevnik 10.5.2019. (od 00:20:37 do 00:22:35 minute videa)
- VTV televizija, emisija VTV Dnevnik od 10.5.2019. (od 00:00:35 do 00:04:03 minute videa)


Nema komentara:

Objavi komentar