petak, 10. svibnja 2019.

 "The Best Social Media and Web Solutions for Your Classroom" - Dublin, Irska

Dan 4 i 5

Posljednja smo dva dana radile uistinu punom parom. Upoznale smo niz web alta koje svakako morate isprobati. Edukacija je započela svima poznati Googlom. Nizom praktičnih vježbi proširile smo vidike korištenja tog alata u svakodnevnoj nastavi.

Google
Google drive (disk) je koristan User frandly alat koji nam omogućuje ponajprije prijenos vlastitih datoteka i mapa, dijeljenje datoteka, pozivanje drugih da pregledavaju, preuzimaju i surađuju na datotekama po našem izboru. Više korisnika rade na istom dokumentu. Prikladno za bilo koji oblik grupnog rada i rada koji nije vezan uz mjesto. Google forms – google obrasci koristan je alat za izradu različitih anketa. Oblik koji često koristim za prikupljanje mišljenja o bilo čemu, za izradu raznih istraživanja. Google sites (web-lokacije) je alat u kojem smo kreirali mrežne (web) stranice.
Google site nas je posebno oduševio kad smo izradile svoje vlastite mrežne stranice, no oduševljenju nije bilo kraja kada smo se upoznale s web alatom WordPress.

WordPress je program kojim možete kreirati prekrasne web stranice bloga ili aplikacije. Prekrasni dizajni, moćne opcije i sloboda u izgradnji čega god želite. U isto je vrijeme besplatan i neprocjenjiv. Koliko smo bile motivirane govori i podatak da smo u WordPressu započele izradu web stranice naše filmske skupine koju ćemo nastaviti uređivati s učenicima.
Posljednji dan naše edukacije bio je vrlo zahtjevan jer smo radili s nekoliko alata. Radi se o vrlo zanimljivim i korisnim digitalnim alatima vrlo primjenjivim u nastavi.


Pinterest je društvena mreža koja služi za pronalaženje svakakvih ideja o različitim područjima pa tako i nastavnim i edukativnim. Mreža povezuje ljude sličnih sklonosti koji mogu dijeliti slike i video uratke. Dijeliti ih i uređivati. Korisnik uratke sprema u Bord (nešto kao mapa), a sami uradci zazivaju se Pins.







You Tube je popularna mrežna usluga,svima poznata, za razmjenu videozapisa na kojoj korisnici mogu postavljati, pregledavati i ocjenjivati videozapise. Gotovi svi učenici  svakodnevno koriste tu popularnu mrežu. U praktičnome dijelu edukacije napravili smo svoj vlastiti kanal, objavili video uratke, kreirali play listu i naučili kako svoje liste podijeliti drugima.




Šećer dolazi na kraju i za sam kraj naše edukacije dočekala su nas dva izuzetno korisna web alata koje svakako namjeravamo  koristiti i koji će našim učenicima donijeti novo i zanimljivo osvježenje u korištenju IKT-a u nastavi.

TED Ed je alat koji dopušta prijenos video sadržaja s vlastitog računala ili korištenje videa i filmova s youtube koje možete dodatno uređivati. Na vrlo jednostavan način moguće je skratiti video lekciju, postavljati kviz ili pitanja na koje učenici moraju odgovoriti nakon što odgledaju video lekciju. Moguće je i dodati neki opis u obliku teksta, priložiti neke dodatne tekstove o istoj temi. Doslovno u nekoliko „klikova“ na ovom alatu u vrlo kratkom vremenu možete izraditi vrlo zanimljiv zadatak s  video materijalima za svoje učenike


TED je skraćeno od Technology, Entertainment, Design -  globalni skup konferencija koja djeluje pod  sloganom "ideje vrijedne širenja". Govori traju od tri do 18 minuta, a govornici su različiti ljudi diljem svijeta. Dovoljno je reći kako su na TED-u pričali Al Gore, Elon Musk, Serena Williams, Shonda Rhimes, a nedavno i papa Franjo. ..
TED-Ed je još jedan dio velikog TED svijeta, a namijenjen je djeci, odnosno edukaciji. Razna životna pitanja odgovorena su na pristupačan i jednostavan način.



EDpuzzle je također besplatni digitalni alat namijenjen za izradu interaktivnih video materijala na način da se u postojeće video materijale dodaju pitanja, komentari i objašnjenja.
Registracija je moguća pomoću  postojećeg Google ili Edmodo korisničkim računima ili unosom adrese e-pošte i zaporke. U nekoliko kratkih koraka korisnik će sam izraditi prvi sadržaj s odabranim video materijalom kao uvod u korištenje alata. Alat omogućava pretraživanje nekoliko mrežnih sjedišta s video materijalima kao što je YouTube, National Geographic, TED Talks, Veritasium, Numberphile, Crash course i Vimeo.
Dostupne su povratne informacije tj. odgovori učenika pojedinačno  te na nivou razreda te komentari učitelja kao ocjenjivanje radova i pregledavanje te pisanje komentara uz svakio dgovor.


Screencast-O-Matic  je digitalni alat namijenjen za snimanje sadržaja koji se nalazi na zaslonu računala i uređivanje izrađenog video sadržaja. Alat također može snimati audio zapise uz pomoć digitalne kamere (web kamera). Snimljeni uradak može se spremiti na računalo u obliku digitalne datoteke ili objaviti na nekoj platformi npr. You tubu.

U moru različitih web rješenja i društvenih mreža teško je odabrati idealnu. Uz rješenja za web komunikaciju koje su nam ponuđena na ovoj edukaciji postoje još mnogo . Na svakome od nas je odluka za rješenje koje odgovara našim potrebama i okolnostima.

Na kraju današnje edukacije svečano su nam podijeljeni certifikati o položenom tečaju " The Best Social Media and Web Solutions for Your Classroo".
dok nas sutra čeka cjelodnevni izlet u unutrašnjost Irske.



Nakon  cjelodnevnog rada naša  dočekala je zasluženi odmor  u jedanom od irskih pubova kojim obiluje cijeli grad.







Nema komentara:

Objavi komentar