utorak, 9. svibnja 2017.

Finske moderne škole

Povjerenje je temelj svega. Rečenica je koju smo danas čule u mnogim školama koje smo posjetile. U ranim jutarnjim satima posjetili smo novo izgrađenu osnovnu školu Karhunmäki primary school. Pri samom ulasku u školu ostale smo fascinirane. Teško je riječima prepričati što sve nova škola u Finskoj ima i kako to izgleda. Fotografije u nastavku mogu vam prenijeti barem tračak našeg oduševljenja.


Naše se oduševljenje ne temelji samo  na novom dizajniranom namještanju, kao ni na prepunim kabinetima opreme. Ono što nas je posebno oduševilo je funkcionalnost te škole. O načinima kojima je dizajnirana i na koji je način gradnje škole usklađena sa njihovim novim kurikulumom pričao nam je ravnatelj škole Timo Nykänen . Sav je namještaj u školi mobilan, fotelje, stolice, klupe, sve je na kotačima kako bi u kratkom roku učenici i učitelji mogli mijenjati prostor u kojem rade. Čak su i zidovi između učionica drveni i mobilni da bi se učionice mogle spojiti u veliki prostor u kojemu mogu učenici iz različitih razreda korelirati. Škola nema hodnike, prostor koji bismo mogli nazvati hodnicima ispunjen je manjim stolovima i foteljama koje također mogu služiti kao prostor za učenje. Kantina je u najvećoj prostoriji škole radi akustike, tj. da buka tijekom odmora za jelo bude što manja.




Učionica glazbene kulture nalazi se odmah do glavnog hola u kojemu je i pozornica, također planirano prema kurikulu, čak postoje i vrata koja iz učionice  vode na pozornicu.
Iako smo ostale bez riječi kad smo pogledale učionicu prepunu instrumenata, najzanimljivije nam je ipak bio podatak kako u toj učionici nema klupa,  jer učenici na satu glazbe ne čitaju i ne pišu, već pjevaju, sviraju i plešu.

Oprema za tehničku kulturu izgleda kao da ste ušli u trgovinu s alatima.
Iako imaju najbolju školu u Finskoj, učenici provode gotovo trećinu svojeg boravka u školi vani na zraku, čija je temperatura trenutno oko 0.
Nakon svakih 45 minuta rada svi učenici izlaze van na odmor od 15 minuta i tako tijekom cijeloga dana. Odmor za ručak traje 45 minuta. Pomislile smo da zapravo oni tu školu ni ne iskoriste koliko bi mogli J



Druga škola koju smo posjetili je srednja škola Lyseo secondary school at Koskikatu u samome centru grada. Građena je prije 10 godina  za učenike srednje škole, u samoj školi postoji više prostorija za odmor jer starije generacije učenika ne izlaze van iz škole. U takvim školama učenici s posebnim potrebama rade u manjim skupinama i nisu integrirani u razrede. Ravnateljica ove škole ističe da može kao problema nema, recept za takav život u školi je povjerenje. Svi predavači koji su nam tijekom današnjeg dana govorili o školstvu u Finskoj naglašavaju kako je ipak za odlično obrazovanje i dobar odgoj potrebno povjerenje. Između učenika, učitelja i roditelja i naglašavaju kako to nije slovo na papiru, oni to u svojim škola uistinu žive. Potvrda o uistinu pravom povjerenju u poučavanju jest i podatak da u Finskoj ne postoji inspekcija.
Moramo priznati kako smo pomalo i zavidne.




Nema komentara:

Objavi komentar