petak, 26. travnja 2019.

CLIL - Malta: 4. i 5. dan

Carpe diem - nije to samo citat velikog mislioca, već i ono što bi svatko za vlastitu dobrobit trebao ispoštovati. Također, tome je i Robin Williams poučavao svoje učenike u fimu Dead poets society u kojem su prisutne CLIL-metode: učenik je u centru učenja, a učitelj posrednik koji izvlači najbolje iz njega...
CLIL metode podrazumijevaju učenje čineći/djelovanjem, orijentirano je na razvijanje kompetencija učenika, a pritom učitelj treba razviti i osmisliti kvalitetan sustav podrške učenicima kako bi slobodno, sigurno i samouvjereno napredovali. Valja ih poticati na snalaženje u vlastitoj okolini te na učenje o njoj; treba ih poticati na razmišljanje, znatiželju te postavljati pred njih izazove koji će djelovati motivacijski.
Sadržaj koji se poučava CLIL metodom treba biti povezan s ciljanim jezikom na kojem se poučava i primjenom različitih nastavnih sredstava prilagođen učenicima i njihovoj postojećoj razini znanja i sposobnosti, odgovarati njihovim interesima, biti primjereni i organizirani kako bi ih se moglo nadograđivati. Važnu ulogu pritom igraju različite aplikacije sa širokim mogućnostima upotrebe na nastavnim satima.
Kao i svaki nastavni sat, CLIL nastava ima svoju artikulaciju koja predstavlja siguran put k usvajanju novih sadržaja i to još kroz učenje stranog jezika. Učitelj je taj koji planira, priprema materijale i motivira, a učenici aktivno djeluju, istražuju i međusobno surađuju.
Osim teorijskog dijela, sve navedeno i više isprobali smo u praksi. Radili smo na CLIL-pripravama, izrađivali umne mape sa svim dosadašnjim saznanjima o CLIL-u te, uz aplikacije koje već koristimo (Quizlet, Kahoot, Quiziz, Wordwall...), dobili mogućnost i preporuku za korištenje novih.












Ipak, jednu od aplikacija zaista treba spomenuti - ona potječe iz Finske, kad je preuzmete, vaša je zauvijek i besplatno u osnovnom paketu i olakšava učiteljski život. Danas smo preko Skypea upoznali jednu od kreatorica aplikacije, Johannu Jarvinen-Taubert i pobliže nam je objasnila o čemu je tu zapravo riječ. Naime, nakon dugogodišnjeg učiteljskog iskustva, zaposlila se u agenciji Learning Scoop čiji su začetnici finski učitelji, a koja educira sve učitelje koji žele napredovati u zvanju i pozivu. Radeći s različitim profilima učitelja, u različitim zemljama, s različitim uvjetima i profesionalnom spremnošću, zaključili su kako učiteljima ponekad nedostaje inspiracije i tu je začetak Lesson App-a. To je aplikacija koja nudi opcije formiranja nastavih jedinica prema ponuđenim predlošcima metoda i aktivnosti. Osmišljena je prema finskom pedagoškom modelu znanstveno-istraživačkog učenja koji koristi različite ideje prilagođavajući ih potrebama njihovog obrazovanja i obrazovnog sustava. Relativno nova aplikacija uvelike olakšava rad učiteljima s jednostavnim sučeljem i brojnim mogućnostima te se neprestano razvija i nadograđuje. Osnovni paket je besplatan i takav će ostati - zauvijek - zato što: "Sharing iz caring". Finska filozofija kaže da dijeljenjem saznanja i svega što možemo - učimo.
S obzirom da je ovaj post opširan, završavam ga obećanjem kako ćemo sva saznanja i korisne linkove podijeliti s vama čim nam budu dostupni.
Motivacija nam je visoka, horizonti prošireni i veselimo se sutrašnjem praktičnom danu i radionicama.

Nema komentara:

Objavi komentar